Aarhus
Ajelimme aurinkoisessa säässä läpi Jyllannin maaseudun. Moottoritieltä näkyi paljon hevosaitauksia ja lehmätkin olivat ulkoilemassa kylmästä säästä huolimatta. Suomessa oli tuolloin pakkasta -20 ja tuo Siperian ilmasto oli poikkeuksellisesti vyörynyt Tanskaan asti. -7 ei lähtökohtaisesti kuulosta kovin kylmältä, mutta kun siihen yhdistetään navakka merituuli, sai se suomalaisenkin ihastelemaan maisemia mielellään ennen kaikkea auton ikkunan läpi. Tämä vaikutti hieman meidän Aarhusin kierrokseemmekin, sillä kyseessä on merenrantakaupunki.
Vapautuneempi Tanska, mutta ei aukioloaikojen suhteen
Flensburg – tanskalaisten Tallinna
Flensburg on selkeästi osittain turistikaupunki, koska siellä käy paljon turisteja Tanskan puolelta. Todennäköisesti myös moni ruotsalainen ja norjalainenkin saattaa pysähtyä kaupungissa palatessaan Keski-Euroopan roadtripiltään. Miksi ei myös suomalaiset, jos matkaavat Tanskan läpi Suomea kohti, mutta meikäläisiä tuolla pyörii varmasti vähemmän. En nyt lähtisi suosittelemaan Flensburgia varsinaiseksi lomanviettokohteeksi, mutta kyllä siellä päivän kulutti. Kaupungista löytyy kauniita vanhoja rakennuksia ja mukava kävelykatu.
8 Kommenttia
Edellisestä Tanskankin halki kulkeneesta roadtripistä onkin ehkä jo ihan turhan pitkä aika. Århusissa poikkesimme kyllä silloin: Göteborgista yli Fredrikshavniin ja siitä alaspäin: Aalborg, Århus, Odense, Kööpenhamina … nämä nyt ainakin ovat jääneet mieleen. Täytyypä taas harkita Tanskaa(kin)!
Kiva kuulla, jos tämän postauksen myötä Tanska nousi jälleen vahvemmin mieliin mahdollisena matkakohteena. 🙂
Näyttää olevan nuorille suomalaisille jonkinlainen kulttuurishokki, että Saksassa puhutaan saksaa. Minähän en englantia puhu. Olen matkustellut paljon Tanskassa ja Ruotsissa vuosikymmenien saatossa lomamatkoilla Saksasta Suomeen. Olen pärjännyt erinomaisesti ruotsilla ja saksalla, ihan suomellakin. Eurooppa on monikielinen ja EU suosii sitä. Brexitin jälkeen ei jää EU:hun ketään puhtaasti yksikielistä englanninkielistä. Voi vaikka lopettaa "pakkoenglannin" kouluista. 🙂
Olen asunut puoli vuotta Saksassa, joten en nyt ehkä ihan kulttuurishokista puhuisi. 😀 Lähinnä se oli ihan vain toteamus.
Viime kesän Scandinaavian kiertueella oltiin joitakin päiviä Tanskassa. Yksi yöpyminen juuri Vejlessä. Huomattiin muuten juurikin tuo kauppojen sulkeutuminen aikaisin. Hotelleihin päästiin pääasiassa vasta illalla niin ruokakaupat olivat aina jo kiinni. Onneksi sevenelevenit sentään on auki mutta niiden ruokatarjonta on tietty vähän kuin meidän R-kioskeissa.
Seiskaeleveneistä ei tosiaan kovin hyvää ruokatarjontaa löydy. Suomessa ollaan jo aika totuttu siihen, että kaupat on myöhään auki, vaikkei se täälläkään nyt niin uusi juttu ole.
Tuolla seudulla on tarjolla todella paljon mukavia päiväretkikohteita "Legolandin lisäksi"! Itse olen Legolandissa käynyt kolme kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja on tullut kartoitettua myös lähimaastoa. Ainakin Tanskan vanhin kaupunki Ribe ja Rømø on upeita retkikohteita! Ja omalle kohdalle isoin elämys Tanskassa on ollut laskea pulkalla Hvide Sandin hiekkadyynejä. Näistä kokemista kirjoittelin Legolandin postauksen loppuosassa: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/legoland-lasten-kanssa/
Olet kyllä kolunnut Legolandin ahkeraan. 😀 Ribestä ja Rømøsta, enkä Hvide Sandin hiekkadyyneistäkään en ole ennen kuullutkaan, joten pitää pistää korvan taakse, kun tuolla suunnalla varmasti tullaan silloin tällöin käymään. 🙂