Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Entä jos et osaisi lukea? - Matkablogi Vaihda vapaalle
Pallontallaajat.net
Valikko
Etusivu Uncategorized Entä jos et osaisi lukea?

Entä jos et osaisi lukea?

Kirjoittanut Elina | Vaihda vapaalle tammikuu 10, 2017
Vingutat muovikorttia ja sähköpostiisi kilahtaa viesti. Lentoliput Aasiaan. Klikkailet hieman hotellivaraussivustoilla ja pian saat toisen sähköpostin. Mukava neljän tähden hotelli merenrannalta varattu. Vielä vähän lisää surffailua, luottokortin tietojen naputtelua ja mukava vuokra-autokin on varattu. 
Hetkessä olet laittanut pari tonnia rahaa haisemaan päästäksesi toiselle puolelle maailmaa lämpimästä asunnostasi ja siististä sisäduunistasi, vain koska ulkona nyt on vähän epämukava keli. Loskaa, yök. Paikan päällä katsot kuinka paikalliset raatavat köyhyysrajan alapuolella myyden käsitöitä pilkkahintaan seitsemänä päivänä viikossa, tehden 14 tunnin työpäiviä. Samaan aikaan turistit yrittävät ostaa näitä tuotteita niin halvalla kuin mahdollista. Jokainen dollari, peso tai bahti yritetään nipistää, jotta jäisi vähän enemmän käytettäväksi ihanaan aurinkohattuiseen drinksuun, jota voi sitten siemailla aurinkotuolissa makoillen ja postata sitten kuvan siitä facebookiin. Tehdä kaverit kateelliseksi.
Joskus tämä kaikki vain tuntuu vähän pahalta.
Valitettavasti epäoikeudenmukaisuutta maailmasta ei voi ihan tuosta vain korjata. Jotkut meistä vain ovat köyhiä, toiset rikkaita, osa syntyy lämpimään, mutta köydään maahan ja toiset tänne kylmään pohjolaan. On kuitenkin yksi asia, jonka vuoksi voisimme jokainen taistella hitusen enemmän ja se on perusopetuksen tarjoaminen jokaiselle lapselle. Sitä ei täällä Suomessa tule niin kovin ajatelleeksi kuinka hieno mahdollisuus koulunkäynti onkaan. Se on ehkä vähän sama asia kuin terveys, sitä arvostaa vasta kun sitä ei ole. 

Kuva pixabay.com

Kuva pixabay.com

Monen kehitysmaan lapsen suurin haave olisi käydä koulua. Sen sijaan moni heistä tekee töitä ja auttaa vanhempiaan hankkimaan elantoa perheelle. Valitettavasti tämä usein tuomitsee lapsen elämään köyhyydessä aikuisenakin. Ilman koulutusta köyhyydestä on vaikeaa nousta. Ajattele mitä töitä voisit tehdä tämän päivän maailmassa, jos et osaisi lukea? Erityisesti tämä kohdistuu tyttöihin. Tasa-arvo ei todellakaan ole itsestäänselvyys joka puolella maailmaa. Jotta siihen tulisi muutos, meidän on tehtävä töitä sen eteen.
Plan Suomi on pyrkinyt edistämään Laosissa syrjäkylien lasten koulutusta ja tasa-arvoisuutta jo parin vuoden ajan. Varoja on suunnattu Bokeon lääniin, jossa asuu paljon vähemmistökansojen edustajia ja joiden asema on selvästi heikompi kuin valtaväestön. Täällä vain alle puolet tytöistä aloittaa koulun, koska tyttöjä väheksytään ja sukupuolet koetaan eri arvoisina. Plan Suomen tavoitteena on tehdä oppimisympäristöstä syrjimätön ja varmistaa, että jokainen lapsi voisi osallistua koulutukseen turvallisesti. 

Me matkabloggaajat haluamme myös kantaa kortemme kekoon

Viime vuonna keräsimme Travel Bloggers Give Back -tapahtumalla Matkamessujen yhteydessä noin 2000 euroa Nepalin kastittomien hyväksi. Tämä mahdollisti uuden koulun rakentamisen. Tänä vuonna keräämme rahaa Bokeon läänin lasten koulutuksen hyväksi ja toimitamme kerätyt varat perille Plan Suomen kautta.
Järjestämme Matkamessujen yhteydessä valokuvanäyttelyn ja kuvia on mahdollista ostaa monessa eri koossa. Epson sponsoroi kuvien laadukkaan tulostuksen 10×15, A4 ja A3 koossa (hinnat tulosteille 5€, 15€ ja 25€). Rantapallo sponsoroi meille tilan ja Matkapörssi lahjoitti kaikkien taulun tai tulosteen ostajien kesken arvottavaksi matkalahjakortin. Kaikki kerätyt rahat toimitetaan lyhentämättöminä Laosin lasten hyväksi.
Meidän blogista myyntiin lähtee tämä pingviini-kuva, josta joskus kommentoitiin, että se sopisi tauluksi. Nyt siitä tehdään taulu ja sinäkin voit halutessasi ostaa sen omaksesi, jos olet tulossa käymään messuilla 21.-22.1. Valokuvanäyttely on esillä jo perjantaina 20.1. mutta kuvia on mahdollista ostaa käteisellä vain viikonlopun aikana.

Kaikki myynnissä olevat, matkabloggaajien ottamat upeat kuvat ja lisätietoa tapahtumasta löydät:

Me kuusi reissuleidiä, Pingviinimatkojen Milla, Archie Gone Lebanonin Inka, Maarit Helena, Siveltimellä blogin Sanna, Tarinoiden taival blogin Heini ja minä, olemme pistäneet hihat heilumaan ja mukaan projektiin on lähtenyt kuvien lahjoittamisen muodossa yhteensä 50 bloggaajaa. On hienoa olla mukana näin hienossa projektissa jo toista vuotta peräkkäin. Tulethan moikkaamaan meitä Matkamessuille Rantapallon osastolle 7m138 ja katsomaan millaisen näyttelyn ympäri maailmaa olemme saaneet aikaiseksi? Ehkä samalla ostat mukaasi myös jonkun näyttelyn kuvan ja autat laosilaisia lapsia pääsemään kouluun.
Kuva Inka Khanji

Kuva Inka Khanji

Voit seurata TBGB-projektin etenemistä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.
Loppukaneettina: Vaikka joskus tuntuisikin vähän pahalta matkustaa köyhään maahan, tämä on kuitenkin se keino tarjota maan kansalaisille mahdollisuus elinkeinoon. Turismi on yksi maailman suurimmista työllistäjistä. 
Pysy matkassa mukana:

Katso myös nämä

11 Kommenttia

Sari tammikuu 10, 2017 at 22:54

Hieno asia ja hyvä kirjoitus. Sama eriarvoisuus käy mielessä usein. Olen Plan kummi, ollut jo useamman vuoden ajan. Yksi matka Kamputseaan siihen vaikutti.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 11, 2017 at 18:39

Kiitos. 🙂 Kyllä se eriarvoisuus tosiaan hyppää silmille vähän eri tavalla niissä köyhissä maissa kuin täällä Suomessa.

Vastaa
Tiina tammikuu 11, 2017 at 10:23

Hienoa! Hyvä naiset 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 11, 2017 at 18:41

Toivottavasti moni myös matkamessuilla olisi tätä mieltä ja saataisiin kerättyä hyvä summa rahaa laosin lapsille. 🙂

Vastaa
Matkatar tammikuu 12, 2017 at 14:46

Kieltämättä köyhyys ja eriarvoisuus mietityttää ja matkoilla tulee paha mieli kun sitä kohtaa. Hienoa että olette puuhaamassa hyvän asian puolesta, itse yrittelen tilanteen mukaan auttaa suoraan apua tarvitsivia, täällä Espanjassakin köyhiä on kovin paljon.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 15, 2017 at 18:03

Se onkin tosi hyvä, jos pystyy antamaan suoraan apua sitä tarvitseville. Yritän itsekin aina reissuilla tukea paikallisia ja toki Suomessakin mahdollisuuksien mukaan.

Vastaa
Rva Kepponen tammikuu 12, 2017 at 15:46

Hienoa reissunaiset!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 15, 2017 at 18:03

Kiitos! 🙂

Vastaa
Milla - Pingviinimatkat tammikuu 14, 2017 at 12:46

Upeasti kiteytetty tärkeä sanoma tempauksemme takana <3 KIITOS, että olet mukana tekemässä sen kaiken mahdolliseksi!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 15, 2017 at 18:03

On mahtavaa olla mukana! 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle tammikuu 15, 2017 at 18:04

Ihanaa! <3 Tervetuloa vierailemaan osastolla!

Vastaa

Jätä Kommentti