Pallontallaajat.net
Valikko
Etusivu Uncategorized Icefields Parkway – maailman kaunein roadtrip reitti

Icefields Parkway – maailman kaunein roadtrip reitti

Kirjoittanut Elina | Vaihda vapaalle lokakuu 17, 2016

Meille roadtrip on ehkä se kaikkein mieluisin tapa matkustaa. Auto mahdollistaa joustavan tavan liikkua ja pysähtyä silloin kuin haluaa. Ei tarvitse kiistellä hinnoista taksikuskien kanssa tai odotella busseja, ryhmässä liikkumisesta puhumattakaan. Siksi roadtrippejäkin on tullut tehtyä jo melkoinen määrä. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin kirjoittelin aiemmin tänä vuonna, että olemme ajelleet jo yli neljässäkymmenessä maassa.

Jokunen maisema on siis tullut nähtyä. Mukana on ollut niitä kuuluisia reittejä, kuten Great Ocean Road Australiassa ja Highway1 Kaliforniassa. Olemme ajelleet vuoristossa Euroopassa, vuorten välissä Alaskassa ja roadtrippailleet muutenkin ristiin rastiin Amerikkaa. Olemme hiljentäneet vauhtia Afrikassa norsujen kohdalla ja ajaneet Argentiinassa katsomaan pingviinejä. Maailmassa on todella paljon upeita reittejä roadtrippailuun, mutta nyt löytyi meidän  näkemyksemme mukaan se kaikkein kaunein. Kanadan Kalliovuorten Icefields Parkway vain kiilasi kärkeen ihan ensimmäiseksi, jos pitää nimetä yksi tietty tienpätkä. Kakkoseksi voisi sijoittaa Glacierin kansallispuiston Going To The Sun roadin

Lento Galgaryyn tai Edmontoniin

Icefields Parkway kulkee Lake Louisen ja Jasperin välillä. Suomesta jos tänne haluaa suunnata, on lähin suuri kaupunki Galgary. Sieltä ajaa Icefields Parkwayn eteläiseen päähän, Lake Louiselle reilussa parissa tunnissa Galgarysta. Kuitenkin jo tuohon matkaan kannattaa varata vaikka muutamakin päivä, koska matkan varrelle jää Banff. Sekä sen että Lake Louisen alueella saa helposti vietettyä useita päiviä tutkimalla uskomattoman kaunista ympäristöä. Toinen lähin kaupunki on Edmonton, josta ajaa Jasperiin neljä tuntia.

230 kilometriä kauneutta – varaa riittävästi aikaa

Moni ajaa Icefields Parkwayn päivässä läpi. 230 kilometriähän kuulostaa siltä, ettei siihen mene kuin muutama tunti. Matkan varrella on kuitenkin niin monta paikkaa, jotka ovat pysähtymisen arvoisia, että suosittelen varaamaan tälle reitille ainakin pari päivää. Me käytimme siihen käytännössä kolme. Kaksi päivää kului pohjoiseen ajaessamme ja yksi päivä ajaessamme takaisin etelään. Reitti hurmasi niin totaalisesti, että olisin voinut varmasti jäädä ajelemaan sitä edestakaisin muutamaksi viikoksi. Kuski oli kuitenkin tolkun ihminen ja myös paluulento Suomeen varmisti sen, ettei tämä suomalainen bloggaaja jäänyt viikoiksi tuon maisemareitin vangiksi.
Matkan varrella on muun muassa Athabascan jäätikkö ja useita vesiputouksia, joiden luona aikaa saa kulumaan joko muutaman valokuvan verran tai kokonaisen päivän. Kaikki riippuu omista intresseistä ja käytössä olevasta ajasta. Kannattaa varata myös aikaa pysähtyä ennalta merkitsemättömissä paikoissa. Matkan varrella on lukuisia paikkoja, joilla ei ole nimeä, eikä alueella kävele muita ihmisiä, mutta ne ovat silmiä hivelevän kauniita. Me koimme nämä melkein kaikkein antoisimmaksi. Ympärillä on kirjaimellisesti villi Kanadan luonto, eikä ketään muuta. Varaa siis aikaa ihan vain olemiseen ja luonnon kauneudesta nauttimiseen myös “keskellä ei mitään”. Tässä muutamia juuri sellaisia paikkoja:

 

Hämmentävän turkoosi Boy Lake

Kirjoitin jo aiemmin kuuluisista Banffin kansallispuiston turkooseista järvistä. Yksi mainitsemisen arvoinen näiden lisäksi löytyy aivan Icefields Parkwayn varrelta. Boy Lake on aivan kiinni tiessä. Ohitimme sen menomatkalla pohjoisen suuntaan sateisella säällä, emmekä pysähtyneet lainkaan. Ajellessamme takaisin etelään Boy-järven turkoosi kimallus tien varrella, puiden lomasta, oli hätkähdyttävä näky siitäkin huolimatta, että olimme siinä vaiheessa ihastelleet upeita maisemia jo puoli päivää. Vietimme hyvän puolituntisen kävelemällä järven rannalla auringonpaisteessa.

Älä pidä kiirettä – muista myös eläimet

Kanadan Kalliovuoret on erinomainen paikka nähdä villieläimiä. Näimme viiden päivän aikana niin paljon kanadanhirviä, että sekosimme jo laskuista. Myös kauriita näimme useita kertoja. Lisäksi eläin saldoon on luettava yksi mustakarhu, joka tallusti meitä tiellä vastaan ja paksusarvilammas, joka tönötti turistien ihasteltavana tien sivussa. Koska alueella liikkuu paljon eläimiä (edellä mainittujen lisäksi mm. kettuja, susia, puumia, metsäpeuroja ja lukuisia pienempiä eläimiä), kannattaa ajella kiirettä pitämättä ja nauttia maisemista. 
Keskellä päivää liikennettä on runsaanlaisesti, mutta aamuisin ja iltaisin saimme ajella melko rauhassa. Tie on kaksikaistaista, eikä ohituskaistoja ole. Nopeusrajoitus on suurimmaksi osaksi 90 km tunnissa ja tiellä liikkuu paljon myös asuntoautoja ja turistibusseja. Mistään ruuhkasta ei kuitenkaan voida puhua, kun kyse on Kanadan erämaasta. Lisäksi pysähdyspaikkoja on runsaasti ja ohittelua parempi vaihtoehto onkin usein pysähtyä pitämään kuvaus- tai jaloittelutauko.

Faktaa ja vinkkejä

Icefields Parkway on avoinna ympäri vuoden. Ei kuitenkaan kannata luottaa siihen, että tie oikeasti olisi ajokunnossa ihan jokaisen lumimyrskyn jälkeen. Voi siis olla, että osa tiestä on talvella suljettuna. Suurin osa turistivirroista saapuu paikalle välillä touko-syyskuu. Lokakuun lopusta eteenpäin voidaan puhua jo talvesta.

Lake Louisen ja Jasperin välillä on vain yksi huoltoasema ja ravintoloita on satunnaisesti. Suosittelemme käymään kaupassa Banffissa ja ostamaan sieltä mukaan naposteltavaa ja juotavaa automatkalle. Varsinaisia kauppoja Icefields Parkwayn varrella ei ole. Leirintäalueita on useampia. Ainoa tasokkaampi majoituspaikka (Glacier View Inn) on Athabascan jäätikön luona. Me yövyimme menomatkalla siellä, mutta suurin osa yöpyy ensin joko Banffissa tai Lake Louisessa ja sitten pohjoisessa Jasperissa. Tällöin kannattaa suunnitella reitti siten, että varaa osan nähtävyyksistä (esim. vesiputoukset) menomatkalle ja osan paluumatkalle. Kaikkea ei kannata ahmia yhden päivän aikana, koska nähtävää ja koettavaa on niin paljon.


Tälläinen on Icefields Parkway. Haluaisitko sinä lähteä ajamaan tämän maisemareitin?
Pysy matkassa mukana:

Katso myös nämä

29 Kommenttia

Anonyymi lokakuu 17, 2016 at 16:27

Vaikka Alaskassa ajoittekin, niin ette tainneet kuitenkaan ajaa Dalton Highwaytä ylös? Pakko sanoa, että kilpailisi tämän kanssa aika kovasti nimittäin kärkisijasta 😉

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 17, 2016 at 17:16

Ei ajettu Dalton Highwayta Alaskassa. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa tosi kovasti. 😀 Toki etukäteen sitä mietittiin, mutta me taas saimme sellaista infoa, ettei sen varrella ollut mitään ihmeellistä ja tiekin olisi aika raskas ajaa, kun on hiekkatietä. Täytyy selvästi selvitellä asiaa uudelleen. 🙂 Muuten Alaskan maisemat kyllä kilpailee kovasti samalla tasolla, mutta siellä ei ollut meidän ajoreitillä sellaista yhtä yksittäistä tietä, jonka olisi voinut nimetä. Niitä upeita maisemia oli enemmän ripotellen.

Vastaa
Jenni / Unelmatrippi lokakuu 17, 2016 at 16:56

No kyllä, todellakin kiinnostaisi ajaa tuo reitti! Upeita maisemia! Nuo turkoosit järvet ovat niin hienoja. Vastaavia olen itse nähnyt Uudessa-Seelannissa ajellessa, ja Alpeiltakin jokunen toki löytyy (tosin tuo sinun kuvissasi oleva näyttää vielä turkoosimmalta). Kanada kiinnostaa koko ajan enemmän, se kun on maana toistaiseksi ihan kokonaan käymättä (välilaskua ei lasketa!).

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 17, 2016 at 17:18

Kanadassa todellakin nähtävää riittää. Suosittelen! Meillä on tosiaan vielä Uusi-Seelanti ja Alpit molemmat käymättä, joten en osaa niihin verrata. Uskon kuitenkin, että nautitaan jossain vaiheessa niistäkin maisemista ihan varmasti. 🙂

Vastaa
Miika / Scenic Road Hunters lokakuu 17, 2016 at 21:16

Jaahas, taas yksi reitti lisää, joka olisi kiva ajella. Mukava myös löytää toinen blogi, jonka mielestä road trippaaminen on yksi parhaista matkustamismuodoista 🙂

Kanadaan olisi mukava päästä ajelemaan ja sieltä päin lähtee yksi all-time-dream -reitti eli Pan-American Highway. Joskus kun sen pääsisi ajamaan ja starttaamaan juurikin Alaskasta.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:24

Ehdottomasti roadtrippailu on yksi parhaista tavoista nähdä uusia paikkoja. 🙂 Me ollaan käyty Pan-American Highwayn molemmissa päissä, mutta ei sentään (vielä 😉 ajettu sitä. Olisi se todellakin komea reitti ajella joskus!

Vastaa
Sari lokakuu 17, 2016 at 21:57

Kaunista ja puhdasta. Jota kaipaan todellakin. Mainio kuva mesikämmenestä!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:26

Suomesta käsin tuota puhtautta ei vielä ihan samassa mittakaavassa osaakaan arvostaa kuin Kiinassa asuessa, mutta puhdasta vuoristoilmaa tuolla tosiaan sai tankata keuhkoihin. 🙂

Vastaa
Sara I Sara's Fab Life lokakuu 18, 2016 at 03:58

Että on taas uskomattomia maisemia ja ihania kuvia <3 Mäkin tykkään hirveesti trippaamisesta, mutta itellä miinusta siinä, kun paikat joutuu käymään yleensä (ainakin tähän mennessä) aika nopsaa, niin se on pikkuisen väsyttävää. Australiassa ajaessa mulla oli etupenkillä varuiksi kirja ja läppäri (blogia varten) jos tylsistyn (lapsena opittua ottaa matkoille tekemistä mukaan)mutta vielä mitä, tuijotin koko matkan ikkunasta ulos ja kamera valmiina 😀 Löytyispä pian se parempi puolisko joka ajais mun puolesta reissussa 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:37

Kiitos. Haha! 😀 Maisemien katselu on tosiaan ihan parasta roadtripeillä ja Australiassa sitä ihasteltavaa riittää. Harmi tosiaan, jos on liian kiire aikataulu. Meilläkin on joskus vähän turhan haipakka tahti, kun halutaan nähdä mahdollisimman paljon. 😀

Vastaa
Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi lokakuu 18, 2016 at 06:41

TODELLAKIN HALUAISIN! Ollaan haluttu Kanadaan jo niin pitkään, etten enää edes muista mistä asti siitä on puhuttu. Nää sun jutut kyllä vaan vahvistaa käsitystä, että tonne on päästävä. Upeita kuvia Elina! <3

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:38

Kiitos Rimma! <3 Kyllä te epäilemättä sinne Kanadaan vielä joku päivä lähdette. Olisi se vaan just eikä melkein teidän kohde. 🙂

Vastaa
Maija/Taajamafarmari lokakuu 18, 2016 at 07:35

Jestas mitä maisemia! Postikortteja. Ja mikä tuo ihana pikku-orava onkaan, niin se on hirmuisen söpö. 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:40

Tuolla tosiaan on kirjaimellisesti postikorttimaisemat. 🙂 Kurre on maaorava ja nykyään suomeksi viralliselta nimeltään tikutaku (uskomatonta, mutta totta…).

Vastaa
Daphnion lokakuu 18, 2016 at 16:10

Sydämeni pakahtui. Saisinkohan suostuteltua miehen häämatkalle noihin maisemiin.. 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 18, 2016 at 17:41

Toivottavasti saat! Jos miestä yhtään vuoristomaisemat miellyttää, niin ehkä tätä postausta näyttämällä voisi ainakin kiinnostus Kanadaa kohtaan vähän herätä. 😉

Vastaa
Sonja FIFTYFIFTY lokakuu 18, 2016 at 18:47

Nyt jäi kyllä leuka roikkumaan alas, kun näitä kuvia katselin. En ole koskaan kuullut tästä road tripistä, mutta siitä NIIN tuli bucket list -kamaa. Ja aivan mahtavaa, että Banff on siellä hoodeilla, siitä oon sentään tiennyt jo pidemmän aikaa. :I)

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:18

Olipa hyvä, että nyt kuulit. 🙂 Tämä tienpätkä todellakin kannattaa pistää bucket listille!

Vastaa
Merja / Merjan matkassa lokakuu 19, 2016 at 07:48

Icefields Parkway on ihana reitti. Kävin siellä vuosi sitten ja blogista löytyy muutama Kanada postaus. Tässä mun kokemuksia samalta reitiltä http://www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/2016/08/22/icefields-parkwayta-pitkin-jasperiin/ Wau, te näitte mustakarhun. Me ei harmiksemme nähty yhtään karhua, vaikka ilmeisesti niitä oli liikkeellä melko lähellä missä kuljettiin. Bussikuskimme kertoi nähneensä tuoreita jätöksiä aamulla kun oli käynyt kävelyllä. Ihania kuvia! Tuo on kyllä upein reitti, missä olen ajellut.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:21

Kiva kuulla, että sinäkin olet samaa mieltä reitin upeudesta. 🙂 Karhujen näkeminen ei tosiaan taida olla mikään takuuvarma juttu tuolla, vaan enemmänkin hyvää tuuria, vaikka niistä kovasti varoitellaankin.

Vastaa
Jenna lokakuu 19, 2016 at 09:30

TAHDON! Tää reitti näyttää niin mielettömältä, että se on ihan pakko kokea. Voisin vaihtaa seuraavan rantaloman Kanadan roadtrippiin 😉

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:22

Haha! 😀 Me itseasiassa tehtiinkin niin. Oltiin ihan alunperin ajateltu viikkoa Kreikassa tms. Päädyttiin sitten Kanadaan! 😀

Vastaa
Ulla lokakuu 19, 2016 at 14:14

Te ootte kyllä todellisia travellereita, huikee määrä noita roadtrip-maita, wau!! Eli melko vahvalta pohjalta voitte antaa suosituksia. Kuvat näyttää kyllä aivan huikeilta!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:24

Kiitos! Joo, tarkoitus ei ollut leuhkia sillä maiden määrällä, vaan tosiaan antaa enemmän uskottavuutta tämän reitin suosittelulle. 😀 Ihan kevyin perustein en lähde mitään suosittelemaan parhaaksi. 🙂

Vastaa
Teija / Lähdetään Taas lokakuu 22, 2016 at 11:52

Siis eikä!! Tuon täytyy ihan oikeasti olla kyllä maailman kaunein road trip. W-A-U! Onneksi muistin vielä tulla lukemaan tämän. Huomasin kyllä otsikon alkuviikosta Facebookista, mutta koko viikko oli ihan tosi kiireinen.
Ja tuo karhu. Wau sillekin! Niin haluaisin nähdä luonnossa karhun.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:27

Kiva, kun muistit! 🙂 Tämä on kyllä niin huikea reitti, etten enää tiedä miten sitä lisää ylistäisin. 😀 Pohjois-Amerikka on mahtava paikka nähdä karhuja luonnossa!

Vastaa
Marielle lokakuu 22, 2016 at 16:43

Itseäni lähinnä hirvittää matkustus, mutta aina kun lukee tämmöisiä blogikirjoituksia ja katselee kuvia, niin mielessä käy että voisihan sitä joskus käydä koti-Lapin ulkopuolella reissaamassa.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle lokakuu 23, 2016 at 06:29

Haha! 😀 Ihan mahtavaa, jos sain sinut ajattelemaan noin. Lapissa on ihan huikeita paikkoja ja maisemia, mutta toki kannattaa käydä katsomassa muuallakin maailmassa, millaista siellä on, jos vain yhtään kiinnostaa. 🙂

Vastaa
Eevi / Rento matkablogi marraskuu 1, 2016 at 19:23

En ehkä kestä näitä maisemia! Ollaan niin pitkään haaveiltu Kanadasta J:n kanssa, sen on varmaankin pakko olla meidän seuraava kaukokohde. Kerran oli jo lennot katottuna valmiiksi mutta jotain tapahtui ja meillä olikin kahden viikon Thaimaan loma plakkarissa sen sijaan. Mutta nyt tuonne on päästävä. Ja mä olen niin samaa mieltä tuosta autoilusta, ehdottoman mainio tapa matkustaa ja nähdä paikkoja.

Vastaa

Jätä Kommentti