Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kiikunlähde - Turkoosi lampi metsän keskellä - Matkablogi Vaihda vapaalle
Pallontallaajat.net
Valikko
Etusivu Suomi Kiikunlähde – Turkoosi lampi metsän keskellä

Kiikunlähde – Turkoosi lampi metsän keskellä

Kirjoittanut Elina | Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015
On tuo Instagram ihmeellinen. Selailin #suomiretki -tagin alla olevia kuvia ja huomioni kiinnitti turkoosi lampi, jota näytti ympäröivän supisuomalainen metsä. Kiinnostuin tietenkin heti tälläisestä erikoisesta ilmiöstä ja minulle selvisi, että kyse on Kiikunlähteestä. Se kuulosti hyvin tutulta. Hihkaisin Tomille, että eikö se ole tässä jossain lähellä. Tomi pudisteli päätään, joten käännyin googlen puoleen. Hetkessä selvisi, että Kiikunlähdehän on Hollolassa!
Ja miksi huutomerkki. Siksi, että olen asunut ensimmäiset 18 vuotta elämästäni Hollolassa. Miten on mahdollista, että kyseinen luonnonnähtävyys on mennyt minulta täysin ohi? Lapsuudenkotini sijaitsee paikasta alle 10 kilometrin päässä.
Tätä kaikkea ihmetellessäni oli pitkäperjantai ja olin niinkin onnellisessa asemassa, että olimme sopineet menevämme maanantaina Hollolaan vanhempieni luokse. Mahtava sattuma. Jatkoin silti ihmettelyäni, miten ihmeessä en ollut koskaan aiemmin käynyt kyseisessä paikassa, enkä muista, että siitä olisi koulussakaan ollut erityisemmin puhetta, vaikka kyse oli kuntamme luontonähtävyydestä. Näinkö niitä arvostetaan? No nyt tähän virheeseen tuli omalta osaltani korjaus ja suuntasimme pääsiäismaanantaina Kiikunlähteelle.
Metsälammet ovat kauniita, mutta harvemmin kovin kauniin värisiä. Juuri sen vuoksi Kiikunlähde tekee vaikutuksen. Kun sen luokse kävelee ja puiden lomasta pilkottaa jotain turkoosia, henkäisee sitä väistämättä hieman tavanomaista syvempään.
Kyseessä on yksi Suomen suurimmista ellei suurin lähdeallas. Vesi on uskomattoman kirkasta ja pohjassa makaavat puunrungot sekä vedessä uivat kalat erottuvat hyvin.
Minulta asia on mennyt aivan ohitse, mutta veljeni tiesi kertoa, että Kiikunlähde tuli tutuksi suuremmalle yleisölle viime keväänä Järven tarina -dokumentin myötä. Sen jälkeen lammella oli viime kesänä lappanut sellainen määrä porukkaa, että Ylekin oli uutisoinut asiasta. Kiikunlähteellä vierailijan onkin hyvä muistaa olevansa yksityisten mailla ja kunnioittaa yksityisalue -kylttejä. Useampi kotitalous ottaa juomavetensä lammesta, joten lammessa sukellus ja esimerkiksi koirien uittaminen on hieman kyseenalaista. Tosin Ylen haastatteleman asiantuntijan mukaan myös lammen veden käytössä juomavetenä on omat riskinsä (lähipeltojen lannoitus yms.) ilman sukeltajien mylläämä pohjamutaakin.
Opaskyltin mukaan Salpausselän alla piileskelee yksi Etelä-Suomen suurimmista pohjavesialtaista ja Kiikunlähde on yksi sen purkautumispisteistä. Kiikunlähteellä sukeltajien kuvaamalla videolla näkyykin hyvin kuinka lähteen pohjasta pulppuaa vettä.
Kiikunlähde sijaitsee noin 300 metrin kävelymatkan päässä Kiikuntiestä, jonka varrella on parkkipaikka. Lähde on hyvin helppo löytää, eikä sinne pääseminen vaadi suuria voimanponnistuksia. Mekin poikkesimme paikalla farkuissa ja tennareissa, jotka tosin olivat hieman turhan liukkaat jyrkässä rantamäessä sateiden jälkeen.
Kiitokset #suomiretken perustamisesta instagramiin Kaukokaipuun Nellalle. Ilman sitä olisi voinut mennä tämäkin kohde ohitse vielä ties kuinka pitkäksi aikaa.
Olen itsekin aktivoitunut entistä enemmän instagramin suhteen ja pyrin päivittelemään sitä aktiivisesti. Tulevana viikonloppuna insta-tililleni onkin tulossa kuvia Royal Caribbeanin upouudelta Anthem of the Seas -laivalta, josta kerroin jokin kuukausi sitten. Uskomatonta, että risteily on jo ensi viikolla! En malttaisi odottaa!

Seuraa blogia:

Katso myös nämä

59 Kommenttia

Teea huhtikuu 12, 2015 at 09:41

Jo on kauniin näköinen lampi! Ihanan väristä vettä.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:23

No kyllä! Jos multa kysytään, niin yksi Suomen kauneimmista 🙂

Vastaa
Jenna / Journey Diary huhtikuu 12, 2015 at 10:24

Tuota kauniimpaa lampea en oo ikinä nähnyt, edes kuvissa! Mielettömän kauniin värinen.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:27

En ollut minäkään nähnyt aiemmin. 🙂

Vastaa
Katinka huhtikuu 12, 2015 at 10:30

Heh, minulle tuttu paikka, sillä appeni asuu tuossa aivan lähellä =). Mukavaa että postasit paikasta, niin muutkin saavat siitä tietoa.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:29

No hyvä, että jollekin tuttu paikka! Selvästikin Kiikunlähde kaipasi pientä tiedotusta, kun niin monet (minä vielä jokin aika sitten mukaan lukien) tuntuvat olevan tästä autuaan tietämättömiä 😀

Vastaa
Jenna huhtikuu 12, 2015 at 11:18

Wauuuuuu! Tuo on nähtävä omin silmin. Tuli ihan mieleen Plitvice Kroatiassa 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:30

Vesiputoukset vaan puuttuu 😀 Hieno tuo on, mutta älä ihan samanlaista paikkaa kuitenkaan odottele, vaikka täälläkin kuulema on joku aasialaisryhmä bussillakin käynyt 😉

Vastaa
Laura R huhtikuu 12, 2015 at 12:06

Tuo on kyllä ihan huikean näköinen, en ois uskonut et Suomesta löytyy tuon väristä vettä! Tuli ihan elävästi Uusi-Seelanti mieleen.

Ääks, en ookaan tajunnut et se risteily on jo ens viikonloppuna! Mutta eipä siihen toukokuunkaan loppuun enää kovin kauaa ole 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:31

No en minäkään ole tiennyt, että Suomessa on tälläisiä paikkoja ja tämä on lymynnyt aivan lähietäisyydellä!

Aika menee niin nopeasti. Ihan kohta mekin jo risteillään 🙂

Vastaa
luonnon lapsi huhtikuu 12, 2015 at 12:30

Oi miten hienon näköinen paikka! Itsekin rakastan metsälampia tosi paljon. Keski-pohjanmaalla kun vielä asuttiin niin kartasta aina etsittiin pienetkin lätäköt ja lähdettiin niitä sitten summa mutikassa etsimään yleensä ihan keskeltä korpea. Se olikin sitten aina upea tunne kun lammen löysi monen tunnin rämpimisen jälkeen 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:33

Onpa teillä (ollut) hauska harrastus! Yritän lenkkeillä usein uusissa paikoissa koirien kanssa ja se on kyllä kieltämättä tosi kivaa, kun metsän keskeltä paljastuu lampi ja vielä, jos se tulee vähän yllärinä.

Vastaa
Syvältä.Sanna. huhtikuu 12, 2015 at 12:31

Vautsi, täytyykin pistää paikka muistiin, jos sattuu joskus reitille!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:34

Toivottavasti joskus osuu reitille. 🙂

Vastaa
Maarit huhtikuu 12, 2015 at 12:36

Ihastelin noita kuviasi jo tuolla instagramissa ja facessa. Innostuin ihan hirmuisesti paikasta. 🙂 Mekin kuljetaan Lahteen päin sukuloimaan silloin tällöin ja joskus kesällähän tuolla lähteellä käynnin voisi yhdistää matkaan. Nopeasti se aika menee, ihan huippukivaa risteilyä teille ja mukavaa matkaa! 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:37

Kiitos!

Mahtava kuulla, että pystyin vinkkaamaan tämän paikan sullekin 🙂 Toivottavasti se sopii teidän jonkin reitin varrelle.

Vastaa
Vikki huhtikuu 12, 2015 at 13:05

Mielenkiintoista, kaunis sävy todella.
Täytyykin yrittää muistaa seuraavalla sukulaisreissulla.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:39

Sävy oli tosiaankin ilo silmälle. 🙂

Vastaa
Kat huhtikuu 12, 2015 at 13:40

Todella kauniin näköistä vettä! Wau!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:40

🙂 Kiitos kommentistasi.

Vastaa
Satuinen huhtikuu 12, 2015 at 14:21

Jestas, upean värinen lampi!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:40

Oli kyllä!

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta huhtikuu 12, 2015 at 15:01

Jösses että on upee! Tuolla päin tulee välillä pyörittyä sukuloimishommissa, täytynee käydä joku kerta katsastamassa.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:40

On se! Kannattaa piipahtaa, jos on sukulaiset suht lähellä 🙂

Vastaa
Rosa huhtikuu 12, 2015 at 17:29

Onpa upea! Minäkin haluaisin käydä jossain tuollaisessa paikassa täällä Suomessa! Luin kanssa yks päivä, että pohjoisessa melko lähellä venäjän rajaa on sellainen paikka kuin Öllöri-järvi, jossa on kirkasta vettä. Ehkä joku päivä vielä eksyy sinnekin! 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:43

Piti hei googlettaa Öllöri! Sekin näyttää upealta paikalta, mutta on harmillisen kaukana täältä etelästä katsottuna. Kiitos kuitenkin siitä vinkistä, ehkä me suunnataan sinne joskus ja toivottavasti sinä pääset myös sinne, Kiikunlähteelle tai jonnekin vastaavaan paikkaan 🙂

Vastaa
Minttuli huhtikuu 12, 2015 at 18:12

Onpa upea paikka, miten kauniit kuvat.

Aivan hyvin tuonne voisi poiketa nelostieltä noilla pääkaupunkieudun reissuillamme, ei kovin isoa mutkaa tarvitse tehdä.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:45

Kiitos 🙂 Ehkä reilu puoli tuntia menisi edestakaisiin ajomatkoihin nelostieltä tuonne Kiikunlähteelle eli ei nyt kovin iso mutka etenkään kauniina kesäpäivänä.

Vastaa
Sanna I Tuntematon turisti huhtikuu 12, 2015 at 18:17

Ei vitsit minkä näkönen paikka! Mä oon aina asunut joko Lahdessa tai Hollolassa, mutta enpä ole minäkään paikasta ennen kuullut! Mutta kiitos sinulle, tänne mennään ehdottomasti joku päivä!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:46

Eikä! En siis ole ainoa hollolalainen, jolle paikka tuli pienenä yllätyksenä. Kiva, että pystyin vinkkaamaan paikasta 🙂

Vastaa
Sanna I Tuntematon turisti huhtikuu 12, 2015 at 18:28

Unohtui ihan tässä innostuksen keskellä toivottaa ihanaa risteilymatkaa! Hyvää matkaa siis! Innolla odotan, että pääsen näkemään miltä tuo uusi alus näyttää!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 18:47

Kiitos paljon! Paljon kuvia luvassa 🙂

Vastaa
Kaisa Kettu huhtikuu 12, 2015 at 19:15

Koululaisten kevätretkikohde ainakin 70-80 luvulla. Hollolasta ja edelleen Hollolassa

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 12, 2015 at 19:56

Kiva kuulla, että silloin on ollut kevätretkikohde. Miksiköhän siihen on tullut muutos, kun ainakaan minun aikanani en ole kuullut, että kouluryhmät siellä kävisi. Kaipa Linnanmäki meni suosiossa ohitse.

Vastaa
Milla - Pingviinimatkat huhtikuu 12, 2015 at 20:32

Tämä on kyllä ihan uskomattoman upean näköinen paikka! Täytyy laittaa listalle kun taas kesällä kruisaillaan kotimaan teillä. Kiitos vinkistä siis!

Ja en voi tajuta, että ensi viikonloppuna tähän aikaan ollaan aika eri tunnelmissa.. Jei, ei todella malttais odottaa!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 13, 2015 at 17:13

Ehdottomasti kannattaa käydä ihmettelemässä tätä(kin) paikkaa, jos teidän reitin varrelle sopii 🙂 Ja kohta mennään!

Vastaa
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar huhtikuu 13, 2015 at 18:07

Tämän lisään ehdottomasti kesän retkikohteiden listalle. Kyllä täältä kotimaastakin löytyy helmiä. Riippumatto tuonne puiden väliin roikkumaan ja aamu-uinti kirkkaassa vedessä. Sitä odotellessa :).

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 14, 2015 at 19:23

Oi, kun kivat suunnitelmat sulla 🙂 Sinä sen sanoit, kotimaanhelmi tosiaankin.

Vastaa
Inka huhtikuu 14, 2015 at 03:46

Haha, katoin nopeasti vilaistuna että oot käyny Kroatiassa Plitvicen kansallispuistossa mutta tää seikkailukohde sijaitsikin näköjään vähän lähempänä. Ihan sairaan upeannäköinen paikka kiitos vinkistä! Aikamoinen sattuma kyllä, että tämmöinen sijaitsee aivan sun kotinurkilla. Se saa miettimään, että mitä kaikkea upeaa sitä onkaan tullut missattua oman kotipaikan alueella. Pitääpä ensi kesän reissua varten vähän paneutua selvittämään, mitä sitä oliskaan 18 vuoden aikana kannattanut käydä katsomassa. 😀 Ja tämä listalle myös ehdottomasti!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 14, 2015 at 19:26

Ihan ilman lentoa pääsee tosiaan tähän kohteeseen – tai riippuu toki mistä asti on tulossa 😀 Nyt ei muuta kuin kotikontujen potentiaalisia kohteita kartoittamaan. Tiedä mitä sieltä löytyy!

Vastaa
Eevi huhtikuu 14, 2015 at 05:32

Hih, mä katoin ensin myös että oot käynyt Kroatiassa 🙂 Mulla kävi samat Aulangon Kärmeskallioiden kanssa Hämeenlinnassa. Siinä ne oli olleet koko ajan ja 30 vuotta olin onnistunut olemaan käymättä siellä kunnes näin Nellan jutun ja korjasin erheen 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 14, 2015 at 19:28

Kiikunlähteestähän tuli nyt kertaheitolla Hollolan Plitvice 😀 On nämä blogit ja muu some sitten välillä hyödyllisiäkin, kun löytyy ties mitä kivaa mukamas tutuilta seuduilta! Kärmeskalliot on pop!

Vastaa
livenowdreamlater.net huhtikuu 15, 2015 at 09:12

Suomi on kyllä niin mahtava maa, aina jostakin metsän siimeksestä löytyy jotakin uutta ja upeaa. Kiitos kun jaoit tämän tärpin, pitää muistaa jos joskus liikkuu Hollolassa päin! 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 16, 2015 at 16:00

Olepa hyvä 🙂 Sitä ei tosiaan koskaan tiedä mitä milloinkin vastaan tulee ja siinä oikeastaan piilee matkustamisen ihanuus, ihan missä päin maailmaa tahansa!

Vastaa
//aNNiKa huhtikuu 15, 2015 at 13:07

Hui, minkä värinen lampi. Epäilemättä heti ensimmäisenä tuli mieleen muut maat, kun tää Suomi 🙂 Näyttää jotenkin erittäin epätodelliselta, vähintäänkin photoshopatulta 😉 Hollola sattuu meidän mökkimatkalle, joten ens kerralla ehdottomasti mennään pienen kiertotien kautta!

Ihanaa risteilyä teille, jään seuraamaan sun sometusta ja kuvia 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 16, 2015 at 16:02

Kiitos!

Mä en osaa photoshopata 😀 Hyvä, että voit käydä itse tarkistamassa seuraavalla mökkireissulla 😉

Vastaa
Anonyymi huhtikuu 15, 2015 at 16:39

Onpa ihastuttava. Itse asun Lahdessa, joten täytyypä joku kerta käydä tuo kurkkaamassa. Mieleen tuli viime kesän reissu Saksan Königssee-järvelle, jossa tuo upea turkoosi väri myös hurmasi. Ei ole suotta kehuttu yhdeksi maailman kauneimmista järvistä. Ihanaa jos sellaisen löytää ihan melkein kotinurkilta. -Janni

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 16, 2015 at 16:03

Hienoa, että lahtelaisena löysit tästä potentiaalisen retkikohteen 🙂

Voi että tuo Königssee näyttää upealta paikalta, kun googlettelin kommenttisi innoittamana. Tuonne olisi upea päästä joskus käymään.

Vastaa
Sofia / Liikkeellä huhtikuu 16, 2015 at 05:28

Vau, onpa kieltämättä erikoinen ja kaunis näky! En ole lammesta kuullutkaan, hauskaa että paikka löytyi noin läheltä sinua. Mikäs sen mukavampaa kuin löytää jotakin uutta tutkittavaa kotiseudulta 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 16, 2015 at 16:04

No niinpä! Kyllä kotiseudutkin yllättää välillä 🙂

Vastaa
Markus | Metallia Matkassa huhtikuu 16, 2015 at 06:53

No jopas! Tuonnehan pitää päästä! Enpä ole kyseisestä paikasta kuullutkaan.. vaikka äitini asuu myös Hollolassa, heti tuossa järven roisella puolella 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle huhtikuu 16, 2015 at 16:04

Mahtavaa, että tästä löytyi teillekin retkikohde!

Vastaa
RIMMA - matkablogi huhtikuu 22, 2015 at 19:36

Ihan älytön! Ihan pakko mennä käymään tänä kesänä 🙂

Vastaa
Aino Vakkilainen heinäkuu 11, 2015 at 07:47

Hämmentävää etten muista koskaan käyneeni tuolla, vaikka Lahdessa olenkin kohta 19 vuotta asunut. 😀 Ja kuitenkin on tullut vanhempien kanssa retkeiltyä Lahden ja lähiympäristön luontokohteissa. Pitääkin ottaa Kiikunlähde vielä tämän kesän retkikohteeksi!

Vastaa
Anonyymi elokuu 1, 2015 at 22:22

Mainittiin että toiset ottaa juomaveden tuosta ja kansa parveilee koirinensa tuolla sekä sukeltajat. Luvat tietysti mutta ehkä itsekkyyttä liikaa?

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle elokuu 2, 2015 at 05:45

Itsekkyyttä tai tietämättömyyttä. En ainakaan itse tiennyt ennen tuolla vierailuamme, että toiset ottaa tuolta juomaveden. Eipä silti tullut mieleenkään päästää koiria tuonne uimaan.

Vastaa
Sanna Räisänen helmikuu 14, 2016 at 06:54

Vau kiitos paljon jutusta ja kuvista! 🙂 Itse muutin Hollolasta vasta 21 vuotiaana kolme ja puoli vuotta sitten. Siihen astisen elämäni asuin siis siellä ja en myöskään ollut kuullut ikinä tuosta paikasta. :O Aion mennä katsomaan huhtikuussa tai toukokuussa. 🙂 Kiva kun on lähellä vanhempia ja muutamia ystäviä. 🙂 Hyvää Etelä-Amerikan risteilyä teille! 🙂 Odotan innolla kuvianne. 🙂

Vastaa
Suvi Heinonen huhtikuu 13, 2016 at 12:17

Ilmeisesti mitään luontokohteita ei kannattaisi kirjoitella blogiin tai muuallekkaan, koska monesti käy niin että nämä kauniit paikat pilataan.. Harmi että Järven Tarina on aiheuttanut tällaisia lieveilmiöitä. Tämä on vielä järkyttävämpää: http://yle.fi/uutiset/sukeltajat_arsyyntyneet_paratiisijarven_vonkaleita_ammuttu_harppuunalla/8805822?ref=leiki-uu Minkälaisia alkuihmisiä oikeasti Suomessa asuu kun toiminta on tällaista? Raivostuttavaa.

Vastaa
Sonja | FIFTYFIFTY helmikuu 28, 2017 at 13:58

Siis mitä ihmettä, onpa upean värinen! 😮 Kiitos vinkistä, kenties jonain päivänä pääsisi käymään siellä. Toivottavasti lampi ei ole kärsinyt julkisuudesta.

Vastaa

Jätä Kommentti