Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Etelä-Afrikan pingviinit - Matkablogi Vaihda vapaalle
Pallontallaajat.net
Valikko
Etusivu Uncategorized Etelä-Afrikan pingviinit

Etelä-Afrikan pingviinit

Kirjoittanut Elina | Vaihda vapaalle maaliskuu 17, 2015
Joskus kauan aikaa sitten minulla oli mielikuva, että pingviinit asuvat arktisilla alueilla. Yhdistin niihin mielessäni jään ja lumen. Kenties se johtuu siitä, että luontodokumenteissa taidetaan useimmiten esitellä Antarktiksen valtavia kuningaspingviinejä. Mutta pingviinejä nähdäkseen ei välttämättä tarvitse pukeutua toppavaatteisiin. Ensimmäisen kerran näimme pingviinejä Australiassa Philip Islandilla (muistan tosin palelleeni silloin ja haaveilleeni toppatakista). Siellä pienet frakkiasuiset tyypit nousevat pimeän tultua merestä ja taapertavat pesäkoloihinsa. Tästä jokailtaisesta tapahtumasta on tehty melkoinen turistishow, mutta kuitenkin pingviinejä kunnioittaen. Turistien on istuttava hiljaa heille varatuilla penkeillä, jotta pingviinit uskaltavat nousta merestä. Niitä ei saa kuvata lainkaan, jotta salamavalot eivät häikäise niiden herkkiä silmiä. Philip Islandin pingviinien näkeminen oli omalla tavallaan upea kokemus, mutta ehkä hieman liian show-tyyppinen. Sitä paitsi muistot siitä ovat vain mielessä, kuvamateriaalia niistä ei jäänyt, lukuunottamatta niitä paria eksynyttä yksilöä, jotka näimme olimme nähneet aiemmin päivällä.
Etelä-Afrikassa on paikka, jossa tietääkseni pääsee kaikkein helpoiten maailmassa näkemään luonnonvaraisia pingviinejä. (Olen mielelläni väärässä tämän asian suhteen ja haluaisin kuulla, jos se jossain onnistuu vielä helpommin, huomioon ottaen lentomatkan Suomesta.) Meinasin ratketa riemusta, kun Etelä-Afrikkaan tutustuessamme luin tästä paikasta. 
Boulders Beach sijaitsee Simon’s Townissa reilun 40 kilometrin päässä Kapkaupungista ja sinne on hyvin helppo päästä bussilla tai vuokra-autolla. Me olimme varanneet majoitukset Simon’s Townista ja heitettyämme matkatavaramme huoneeseemme suuntasimme alkuillasta pingviinejä katsomaan. Emme ehtineet kävellä edes parkkipaikalta pois, kun näimme jo ensimmäiset pingut, jotka eivät piitanneet pätkääkään kameralla niitä osoittelevista turisteista.
Maltoimme sentään poistua parkkipaikalta ensimmäisten pingviinien luota, koska tiesimme jonkin matkan päässä olevan paaaljon enemmän näitä mustavalkoisia lintuja. Jo pelkästään maisemat olivat todella mahtavat, mutta kun niihin sisältyi lisäksi pingviinejä, oli paikka erittäin mahtava.
Näimme jo kaukaa, että rannassa oli melkoinen määrä pieniä taapertajia!
Boulders Beach kuuluu Pöytävuoren kansallispuistoon. Se on perustettu vuonna 1983 pingviinien suojelemiseksi. Alueella kulkee kaiteelliset kävelysillat (onko boardwalkille mitään suomenkielistä nimeä?), jotta ihmiset eivät kulje pingviinien seassa, vaan linnut saavat olla rauhassa. Näiden kävelysiltojen ansiosta pingviinejä pääsee katsomaan vaikka pyörätuolillakin.
Maksoimme alueelle 60 randin eli alle viiden euron kansallispuistomaksun. Joku haukkui sitä netissä kalliiksi, mutta meidän mielestämme se oli hyvin pieni hinta näin upeassa paikassa vierailusta. Etenkin, kun raha käytetään edes osittain pingviinien hyväksi. Pelkästään itselleen tuolla rahalla ei toki pingviinirantaa saa, vaan näkymät joutuu jakamaan muiden innokkaiden pingviinifanien kanssa. Meidän saapuessamme paikalle, siellä oli niin paljon porukkaa, että jouduimme hetken odottelemaan katselutasanteen reunalle pääsyä, mutta jonkin ajan kuluttua paikalla oli enää kourallinen ihmisiä.
Kaikki olivat pakkautuneet pääkatselupaikalle ja vastapäisellä tasanteella oli reilusti tilaa. Kun me siirryimme sinne, siellä ei ollut enää ketään.
Boulders Beach on kaunis paikka ja pingviinit olivat aivan mahtavia. Jos
jokin on hyvän mielen paikka, niin tämä. Eihän kukaan voi katsella
näitä vaappuvia ja kompastelevia olentoja muuten kuin leveä hymy
naamallaan!
Pingviinien joukkoon mahtui luonnollisesti sekä aikuisia että nuoria yksilöitä. Teinipingviinit olivat osittain melko rähjäisen näköistä porukkaa, kun pörröinen vauvan untuvapeite oli osittain jo lähtenyt ja alla odotti slimmi, mustavalkoinen sukeltajan asu.
Pingviinit eivät muuten ole mitenkään sattumalta mustavalkoisia. Kun ne uivat ja sukeltavat, valkoinen vatsa toimii suojavärinä, jotta alempana uivat saalistajat eivät huomaisi niitä niin helposti. Vastaavasti taas ylhäältä katsottuna musta selkä suojaa tummaa merenpohjaa vasten.

Pingviinit sukupuuton partaalla

Näitä kuvia katsoessa voi näyttää siltä, että pingviinejä on paljon. Afrikanpingviini on kuitenkin uhanalainen laji. 1800-1900-vuosituhannen vaihteessa pingviinejä uiskenteli Etelä-Afrikan ja Namibian rannikoilla 3-4 miljoonaa. Vuoteen 2000 mennessä määrä oli tipahtanut 200 000 yksilöön. Vuonna 2010 afrikanpingviinejä oli enää 55000. Pingviinien on todettu olevan hyvin herkkiä ilmastonmuutokselle. Saasteiden ja öljyvalumien lisäksi kohonnut ilmaston lämpötila on vähentänyt niiden pääravintoa, kaloja. Jos afrikanpingviinien määrä laskee yhtä voimakkaasti kuin edeltäneinä vuosina, laji kuolee sukupuuttoon 15 vuoden sisällä (lähde).
Boulders Beachilla pingviinejä pyritään auttamaan kaikin tavoin. Päärannalla ei luonnollisestikaan saa kävellä, eikä sen edustalla saa edes meloa. Lisääntymistä pyritään tukemaan keinotekoisilla pesäkoloilla.
Boulders Beachin yhdyskuntaan kuului vuonna 2011 reilut 2000 pingviiniä. En löytänyt sitä tuoreempaa lukua. Ehkäpä lintuja on sen verran työlästä laskea, ettei niitä ynnätä yhteen ihan joka vuosi. Toivon kovasti, että pingviinien määrä lähtisi nousuun.
Usko tai älä, mutta Boulders Beachilla voi myös uida pingviinien kanssa! Ei päärannalla, mutta hieman syrjemmässä. Ne eivät kuulema välitä ihmisistä pätkääkään, mutta mikäli joku yrittää sörkkiä niitä, hän saa tuntea ihossaan vahvan nokan iskun. 
Marraskuussa, meidän vieraillessa Bouldersilla, Etelä-Afrikassa oli vasta kevät, sää oli tuulinen ja aijoittain hyvinkin viileä. Ei siis tullut mieleenkään lähteä uiskentelemaan pingviinien kanssa, vaikka se ajatuksena kuulostaakin äärimmäisen houkuttelevalta. Hetken aikaa pohdin kuinka fiksua on antaa turistien polskia uhanalaisten lintujen kanssa, mutta ilmeisesti ne eivät pesi lainkaan tällä kallioisella rannalla, joten kaipa se on ihan ok. Meiltä tuo uimaranta jäi valitettavasti väliin, sillä palatessamme takaisin sen suuntaan, alkoi ripsiä vettä. Noh, ehkä joku toinen kerta!

Boulders Beach on se kaikkein tunnetuin paikka nähdä pingviinejä Etelä-Afrikassa, muttei suinkaan ainoa. Tulossa on siis jossain vaiheessa toinenkin pingviinipostaus. Pysyhän kanavalla ja kerro:
Voiko kukaan olla pitämättä pingviineistä?! 

Katso myös nämä

51 Kommenttia

Palmuaseman Sanna maaliskuu 17, 2015 at 19:06

Pingviinit <3 Jälleen tiedän minne mennä! Kiitos helppo pyörätuolille -havainnosta 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 17, 2015 at 19:38

Ihan sinua ajattelin sen pyörätuolimaininnan kohdalla 🙂

Vastaa
intiaani maaliskuu 17, 2015 at 19:08

Tuo on kyllä aivan ihana paikka ♥ Ja ei voi olla pitämättä pingviineistä! Tai ainakaan sellaiseen ihmiseen ei voi luottaa… menee ehkä samaan kategoriaan kuin ihmiset, jotka eivät tykkää jäätelöstä 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 17, 2015 at 19:39

Hahhah 😀 Pingviinit ja jäätelö. Ne muuten sopii noin niin kuin muutenkin aika hyvin yhteen. Onhan sen Valiokin keksinyt 😉

Vastaa
Minttuli maaliskuu 17, 2015 at 19:28

Fantastinen paikka ja elämys nähdä noin paljon pingviinejä yhtä aikaa. Huikeita kuvia.

On ne kyllä ihania taapertajia nähdä luonnossa. Toivoa sopii että laji ei kuole sukupuuttoon.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 17, 2015 at 19:40

Kiitos 🙂 Pingviinit on kyllä niin upeita, että soisin tulevienkin sukupolvien pääsevän näkemään niitä luonnossa, eikä pelkästään vanhoissa kuvissa.

Vastaa
Maarit maaliskuu 17, 2015 at 20:12

Nää on kyllä niin hellyttäviä! Pakko tarttua tuohon, että oon itse ihmetellyt samaa kun netissä monesti naristaan jostain muutaman euron pääsymaksuista luonnonpuistoihin tms. Se tuntuu ihan järjenvastaiselta, että ensin on valmis matkaamaan maailman ääriin ja sitten siellä perillä miettii niitä maksuja 😀 Itse ainakin maksan mielellään kun saa rahalle vastinetta ja niillä varoilla kuitenkin usein ylläpidetään tarkeitä asioita noissa puistoissa. 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:06

Juurikin näin! Ymmärtäisin, jos kyse olisi oikeasti kalliista hinnoista, mutta kun ei edes ole.

Vastaa
Tintin maaliskuu 17, 2015 at 20:53

Voi että pingviinit on ihan mun lemppareita! Ne on vaan niin sympaattisia 🙂 Mäkin luulin, että niitä asuu vaan kylmässä.. kaikkea sitä oppii 😀 Tosi kiva postaus!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:08

Kiitos! ja ihana kuulla, etten ole ollut ainoa joka luuli pingviinejä arktisiksi eläimiksi 😀

Vastaa
Rva Kepponen maaliskuu 17, 2015 at 20:57

Ihanat pingviinit ja upeat kuvat 🙂
Eihän kukaan voi vastustaa pinkkuja.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:09

Kiitos 🙂 Ei minunkaan mielestä.

Vastaa
Annika maaliskuu 18, 2015 at 00:41

Oon myös käynyt sekä tuolla Australian Philip Islandilla että Etelä-Afrikan Simon's Townissa ja olen täysin samaa mieltä, pingviinit on kyllä jollain tavalla todellisia symppiksiä! Käveltiin myös sen uimarannan läpi ja se oli jotenkin tosi epätodellinen näky kun pingviinit uiskenteli ja käyskenteli samalla rannalla ihmisten kanssa eikä niitä näyttänyt yhtään haittaavan ihmisten läsnäolo 😀 Onneksi ihmisiä ei ihan joka paikkaan kyseisellä alueella päästetä…!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:16

Hyvissä matkakohteissa säkin olet käynyt 😉 Ja todellakin, ei ihmisiä ihan joka paikkaan tarvitsisi päästää, mutta eipä nuo pingut tuntuneet ihmisistä pahemmin välittävän.

Vastaa
Tylsä Mörökölli maaliskuu 18, 2015 at 06:48

Voi mikä elämys!!! Rakastettavia otuksia nuo pinkut ja tosi älykkäitäkin 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:22

Oli kyllä todellakin elämys! 🙂

Vastaa
Emmi H maaliskuu 18, 2015 at 13:56

Voi mita sopoliineja!! Ja mahtavat maisemat. Voi kun joskus paasisi Etela-Afrikkaan! Kuulostaa kylla oudolta, etta uhanalaisten pingujen kanssa saa uida! Samoin mietin, etta miten joitain pingviineja ei saa kuvata herkkien silmien vuoksi mutta joitain sitten saa..?

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:25

Etelä-Afrikka on ihan huippu! Toivottavasti pääset joskus käymään. Näitä Boulders Beachin pingviinejä pääsee katsomaan vain valoisalla, joten harva ihminen todennäköisesti käyttää salamaa. Sen sijaan ne Australian pingviinit taas liikkuvat maalla lähinnä vain pimeällä, joten kaikki kuvaisivat vain salaman kanssa. Siitä se ero varmaankin tulee 🙂

Vastaa
Jaaskarit maaliskuu 18, 2015 at 14:26

Pingviinit on kyllä todella symppiksiä! Kiitos muuten myös kohdevinkistä, sillä matkustamme ensi talvena Etelä-Afrikkaan ja lentoliput Kapkaupunkiin on jo s-postissa…Simon's Town ja Boulders Beach merkitty muistiin 🙂 Ajoitteko muuten Garden Routen tai osaa siitä?

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:28

Hyvän valinnan olette tehneet! 🙂 Tulossa on useampikin postaus Kapkaupungin lähimaastosta, mutta Garden Routea emme ajaneet. Kannattaa käydä katsomassa http://www.rentomatkablogi.net Sieltä löytyy muistaakseni juttua Garden Routelta ja muualtakin Etelä-Afrikasta 🙂

Vastaa
Jaaskarit maaliskuu 18, 2015 at 18:55

Tuohon blogiin emme olleet vielä aiemmin löytäneetkään. Näköjään kovasti asiaa juuri meidän tulevan kohteemme tiimoilta. Kiitos vinkistä Elina!!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:27

Eipä kestä! Hyvä, että löytyy täsmätietoa 🙂

Vastaa
Eevi maaliskuu 18, 2015 at 14:35

Mainioita viikareita 😀 Ihania kuvia, innolla odottelen seuraavaa pingu-juttua!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 16:31

Niinpä, on ne vaan mahtavia 😀 Täytyy alkaa kaivella seuraavia kuvia esille!

Vastaa
Jenna / Journey Diary maaliskuu 18, 2015 at 17:51

Aivan upeita otuksia! (: Pääsispä itekkin näkemään noita luonnossa.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 18, 2015 at 18:06

Toivottavasti pääset! 🙂

Vastaa
Marikaw maaliskuu 18, 2015 at 19:11

Ihania pinguja! <3 Ei todellakaan voi olla tykkäämättä. Etelä-Afrikan seudut houkuttelee näitten sun kertomusten jälkeen aika paljon.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:18

Ihan mahtavaa kuulla, että olen onnistunut saamaan sinut kiinnostumaan Etelä-Afrikasta 🙂

Vastaa
Ansku Barcelona maaliskuu 18, 2015 at 20:40

Awwww, en kestä!! <3

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:19

Koita kestää 😀

Vastaa
Vikki maaliskuu 18, 2015 at 21:37

Luulen että sellaista tosikkoa ei löydy joka ei pingviineistä pitäisi 🙂
Tosi mukavat kuvat!
Onhan tuo aika iso yhteisö, eikä taida olla vihollisiakaan, joten toivotaan parasta tälle yhteisölle!
Ehdoton suosikkini on keisaripingviini ja sen yhteisön lastentarhat ym.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:21

Kiitos 🙂 Tämän ja muidenkin pingviiniyhteisöjen suurin uhka taitaa olla ilmastonmuutos ja sen myötä ravinnon häviäminen. Toivon tosiaan, että laji selviytyisi ja pingviinit eläisivät maapallolla vielä satojen ja tuhansienkin vuosien päästä.

Vastaa
Arja / Haavematkoja maaliskuu 19, 2015 at 13:14

Varmasti hyvänmielen paikka, ja hyvää mieltä nämä kuvatkin toivat! Aivan ihania otuksia. Enpä ollut ikinä ajatellut tuota suojavärijuttua, mutta niin se vaan taitaa olla että luonnossa kaikki on mietitty loppuun saakka.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:22

Kiva kuulla, että kuvat toi hyvää mieltä 🙂 Luontoäiti tosiaan on miettinyt ihan kaiken mahdollisen!

Vastaa
Jenna maaliskuu 19, 2015 at 14:16

Ihania pingviinejä! 🙂 Noista ei voi olla kyllä tykkäämättä.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:22

No niinpä!

Vastaa
Milla - Pingviinimatkat maaliskuu 19, 2015 at 15:59

Awwww!!! Luin tämän jo aiemmin, mutta oli pakko päästä vielä katsomaan kuvat suurempina kuin kännykän ruudulta. Niin ihania otuksia. Ei symppiksempiä olekaan <3 Kilroylta vai miltä se mahtoi ollakaan kun bongasin jonkun vapaaehtoistyön näiden Boulders Beachin pingujen pariin. Ainakin sen aamun verran olin ihan lähdössä 😀

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:25

Haha 😀 Siinä olisikin aika mahtava vapaaehtoisduuni. Piti heti googlettaa ja näkyyhän tuo olevan Kilroyn sivuilla edelleen: http://travels.kilroy.fi/uutisia/2012/12/vapaaehtoistyot-pingviinien-parissa-etela-afrikassa

Vastaa
//aNNiKa maaliskuu 20, 2015 at 14:38

Ihania nää sun kuvat ja pingut! Hurjaa, että yhdyskunta on noin pieni – verrattuna siihen Patagoniaan miljoonaan (!) pingukävijään. Olisi mahtavaa päästä Etelä-Afrikkaan noita ihailemaan, vaikken varmaan uskaltaisi uimaan niiden kanssa 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2015 at 16:26

Kiitos 🙂 Huh! On kyllä yhdyskunnan koolla eroa. Patagonian pingut ei sitten varmaan ole (ainakaan niin) uhanalaisia ja hyvä niin.

Vastaa
Satu VW I Destination Unknown maaliskuu 20, 2015 at 20:21

Paremmasta tiedosta huolimatta yhdistän edelleen pingviinit toppatakkeihin 🙂 Ihania kuvia, pingviineistä ei tosiaan voi olla pitämättä!!!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 21, 2015 at 08:29

Hahah 😀 Kyllä mullakin tulee edelleen pinguista ensimmäisenä lumi mieleen 🙂

Vastaa
Aurora maaliskuu 20, 2015 at 20:59

Millä linsseillä sä kuvailet?

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 21, 2015 at 08:32

Suurin osa postauksen kuvista on otettu tällä yhdistelmällä: http://www.vaihdavapaalle.fi/2015/01/matkakaverina-sony-a6000.html

Pari kuvaa on miehen ottamia Canonilla + 100-400 mm Sigman putkella.

Vastaa
Susanna maaliskuu 21, 2015 at 23:24

Aivan ihania! hyvät kuvat!
minulla on kanssa haaveissa vapaiden pingviinien ja vapaiden delfiinien näkeminen 🙂

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 22, 2015 at 18:26

Kiitos 🙂 Hyvät haaveet ja molemmat onneksi kohtuullisen helposti toteutettavissa.

Vastaa
Katinka maaliskuu 22, 2015 at 16:02

Voi miten sympaattisia eläimiä. Ihan tuli hyvälle tuulelle kun katseli näitä sinun upeita kuvia. Tuo on paikka, jossa minäkin viihtyisin ehdottomasti. Ja minun mielestä kukaan ei voi olla pitämättä pingviineistä =D.

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 22, 2015 at 18:28

Mukava kuulla 🙂 Tuo paikka olisi kyllä varmasti monelle mieleen. Kunpa näitä olisi maailmassa enemmän.

Vastaa
RIMMA maaliskuu 22, 2015 at 17:10

No ei voi! Mää en kestä <3 😀 Pingviinien näkeminen luonnossa oli itsellenikin yksi elämän huikeita kohokohtia!

Vastaa
Elina / Vaihda vapaalle maaliskuu 22, 2015 at 18:30

Voin hyvin uskoa, ihan omakohtaisella kokemuksella 🙂

Vastaa
Juho Toivonen elokuu 4, 2019 at 16:09

Kävimme juuri katsomassa pingviinit. Olivat todella ihania. Maksoimme noin 100 randia oli sen arvoista 19.07.19 -27.07. 19 T Juho

Vastaa

Jätä Kommentti