Pallontallaajat.net
Valikko
Etusivu Uncategorized Ihania eläimiä Rion kasvitieteellisessä puutarhassa

Ihania eläimiä Rion kasvitieteellisessä puutarhassa

Kirjoittanut Elina | Vaihda vapaalle heinäkuu 13, 2014

Aika: Joulukuun loppu 2012
Paikka: Kasvitieteellinen puutarha (Jardim Botanico), Rio de Janeiro

Vaikka välillä on hauskaa hengailla suurkaupungin vilinässä, eniten lomalla kaipaan luonnon ja eläinten äärelle. Rio on miljoonakaupunki ja ihan ensimmäisenä ei ehkä tulisi mieleen, että sieltä löytää rauhallisia paikkoja, joissa voi ihastella suloisia vapaana eläviä luonnon eläimiä. Emme ole kovin kiinnostuneita kasveista tai puutarhoista. Siksi emme harrasta tavallisesti kasvitieteellisissä puutarhoissa vierailemista. Onneksi kuitenkin googlettelin ennen matkaa sen verran, että Riossa tiesin haluavani kasviteteelliseen. Tomi oli aluksi epäileväinen, mutta nopeasti hänkin tykästyi paikkaan.

Hyppäsimme aamulla kameroinemme taksiin ja ilmoitimme kuljettajalle haluavamme Jardim Botanicoon. Sillä nimellä kasvitieteellinen puutarha Riossa tunnetaan. Samalla nimellä kutsutaan myös aluetta, jossa se sijaitsee, mutta taksikuskit tietävät kyllä turistien haluavan puutarhaan, eikä vain jonnekin kadun kulmaan. Pieni epäilys meillä kuitenkin oli, kun nousimme taksista pois. Missä oli kaikki muut turistit? Missä jono? Missään ei näkynyt ketään. Astelimme aidan raosta sisälle ja kävimme maksamassa sisäänpääsymaksun, joka oli 6 Brasilian Realia. Tämän hetkisellä kurssilla se on vajaa kaksi euroa. Ei lainkaan paha hinta.

Viiden minuutin kävelyn jälkeen olimme nähneet paljon palmuja, erilaisia pensaita ja vähän ihmisiä. Maisemat olivat kauniit ja rauhalliset. Olimme tulleetkin etsimään rauhaa, mutta myös jotain muuta.

Vähän matkaa käveltyämme näimmekin vilaukselta apinoita. Eläinten vuoksi me olimme kasvitieteelliseen tulleet. Nämä apinat olivat kuitenkin kaukana ja jatkoimme matkaa.

Rion 54 hehtaarin suuruisesta kasvitieteellisestä puutarhasta vain 40 % on istutettua ja hoidettua aluetta. Loppuosa alueesta rajoittuu Cordovado vuorenrinteeseen, jonka huipulla seisoo yksi tunnetuimmista patsaista; Cristo de redento, kotoisasti jeesuspatsas. Koska iso osa kasvitieteellisestä on villiä luontoa, on siellä myös villejä eläimiä. Kävelimme hitaasti eteenpäin tuota vuorenrinteen puoleista puiston reunaa ja yritimme tiirailla lisää apinoita tai muita eläimiä. Vaikka oikein etsimällä etsimmekin eläimiä, olimme loppujen lopuksi yllättyneitä yhden löytäessämme. Meillä ei nimittäin ollut mitään havaintoa minkä ihmeen otuksen olimme bonganneet.

Tämä tyyppi veteli sikeitä puun oksalla, emmekä ensin nähneet siitä edes naamaa. Pelkkää turkkia vain. Sen verran ilmeisesti alhaalta kuuluva suomen polotus häiritsi pikkuisen päikkäreitä, että se heräsi ja näytti hassun nassunsa. Vasta Suomessa ollessamme selvisi, että piikkisikahan tuo eläin ilmeisesti on. Naamassa ja poskilla näkyykin piikkejä, mutta muuten tuo turkki näyttää melko piikittömältä. Onkohan kyseessä vielä nuori yksilö?

Meillä oli aavistuksen huono omatunto pienen pörröpiikkisian herättämisestä ja jätimme sen rauhaan. Kasvitieteellinen oli kyllä kieltämättä ihan hieno paikka ilman eläimiäkin. Kyllähän siellä kelpasi tepastella. Väenpaljoudesta ei ollut tietoakaan.

Koska ihmisiä ei ollut paljoa, pienen ihmiskeskittymän huomasi helposti. Tarkempi tarkastelu paljasti, että oletuksemme oli oikea. Marmosetit olivat löytyneet. Ennen matkaa luin, että kasvitieteellisessä asuu kesyhköjä pieniä apinoita ja jonkin verran muita eläimiä. Vaikka olimme marmosetteja nähneetkin jo sokeritoppavuorella, voisiko niitä muka nähdä liikaa? Odottelimme hetken pienen ryhmän siirtymistä ja sitten saimmekin apinat itsellemme.

Hyönteiset tuntuivat todellakin olevan mieluista safkaa.

Uteliaita olivat.

Ja vähän härskejäkin paikka paikoin…

Tunti vierähti ihan kepeästi apinoiden touhuja seuraillessa. Välillä kävi muitakin turisteja marmosetteja ihastelemassa, mutta suurimmaksi osaksi saimme olla ihan rauhassa. Ei siinä kuitenkaan koko päivää viitsinyt viettää, koska meillä oli sellainen kutina, että tämä vuonna 1922 yleisölle avattu puutarha saattaisi tarjoilla vielä jotain muutakin nähtävää. Olihan siellä ihan hienot maisemat.

Ja kyllähän siellä vielä nähtävää olikin tarjolla. Niskat meinasivat nytkähtää, kun tajusimme puissa olevan tukaaneja. Siinä kului taas ihan mukavasti aikaa ja kamera lauloi, kun seurasimme miten tukaanit ruokkivat toisiaan. Mielettömän hienoja lintuja!

Päivä Rion kasvitieteellisessä oli oikein onnistunut. En olisi uskonut, että miljoonakaupungissa pääsee nauttimaan moisesta luontokokemuksesta. On sitä paitsi hienoa, että niinkin turistikaupungissa kuin Riossa on vielä edullisiakin turistikohteita. Sellainenhan kasvitieteellinen on. Se mainitaan varmasti jokaisessa turistioppaassa. Niissä kuvaillaan upeita pensaita, palmuja ja historiaa, mutta meille ne olivat sivuseikkoja ja eläimet näyttelivät pääosaa.  

Katso myös nämä

10 Kommenttia

Tiina heinäkuu 13, 2014 at 09:05

Mahtava paikka! Me aina viihdytään kaupungissa puistoissa ja puutarhoissa ja nuo eläimet ovat vielä jotain upeampaa, kun kerta saavat olla vapaanakin!

Vastaa
Elina / Narulelu maailmalla heinäkuu 13, 2014 at 15:15

Oli kyllä! Ainakaan kadun puoleinen aita ei ollut sellainen, että se mitään apinoita (saatika tukaaneja ;)) pitelisi. Käsittääkseni nuo eläimet on tulleet tuonne ihan vapaaehtoisesti ja voisivat siis myös lähteä sieltä koska vain.

Vastaa
Satu heinäkuu 13, 2014 at 11:14

Suloisia eläimiä ja ihan mahtavan upeita kuvia!

Vastaa
Elina / Narulelu maailmalla heinäkuu 13, 2014 at 15:15

Kiitos 🙂

Vastaa
Laura heinäkuu 14, 2014 at 11:00

En kestä, miten söpöjä nuo pikkumarmosetit oikein ovatkaan 😀 Tukaanitkin näyttävät älyttömän kauniilta – kyllä noin värikkäällä höyhenpeitteellä kestääkin poseerata kameralle!

Vastaa
Elina / Narulelu maailmalla heinäkuu 14, 2014 at 11:11

Marmosetit on kyllä hurmaavia otuksia poskitupsuineen 😀 Tukaaneista tuli Brasiliassa mun lempparilintuja.

Vastaa
Heidi / Auringon alla heinäkuu 16, 2014 at 07:48

Onpa upeita kuvia ja söpöjä apinoita! Ihanat värit näissä 🙂

Vastaa
Elina / Narulelu maailmalla heinäkuu 16, 2014 at 09:47

Kiitti 🙂 Rio on tosiaan ihanan vihreä.

Vastaa
Taru heinäkuu 18, 2014 at 10:08

Jos joskus mahdollisesti haluais mennä Iguassun putouksille, kannattaiskohan sitä varten mennä nimenomaan Brasiliaan? Kun toisaalta tuo Riokin kiinnostaisi mutta nuo putoukset näyttää olevan aika kaukana kaikesta sekä Brasilian että Argentiinan puolella…

Vastaa
Elina / Narulelu maailmalla heinäkuu 18, 2014 at 10:22

Käytännöllisimpiniä vaihtoehtoina taitaa olla lentää joko Buenos Airesiin tai Rioon ja sieltä putouksille. Iguassun putoukset on tosiaan aika keskellä ei mitään eli sinne kannattaa lentää ellei sitten halua istua päivää – paria bussissa. Yhdistäisin samalle reissulle tosiaan jonkun noista suurista kaupungeista tai sitten molemmat, kuten me tehtiin 🙂 Siellä putouksilla voi sitten tosiaan majoittua ihan kummalla puolella tahansa. Molemmilta puolilta pääsee kyllä toisen puolen kansallispuistoon.

Vastaa

Jätä Kommentti